Eerste teammaster 3TO

Hogeschool Leiden en Lucas Onderwijs verzorgen samen vanuit Onderwijsmakers een nieuwe professionele masteropleiding; de Teammaster Transitie in Onderwijs met Technologie, ofwel 3TO. De master 3TO is bedoeld voor schoolteams die het verlangen hebben om in hun school een transitie met technologie te realiseren, waarbij deelnemers worden opgeleid tot transitieleiders in onderwijs.

Onderwijsprofessionals in teamverband

Het is de eerste master ter wereld die speciaal is ontwikkeld voor onderwijsprofessionals die in teamverband deelnemen en waarbij deelnemers als team een duurzame verandering in hun school gaan realiseren. De ontwikkelvraag van de school is leidend en de inhoud van de master wordt daarop afgestemd. Ieder team krijgt daarmee een master op maat.

Duurzame verandering

De master bestaat uit een half open programma. De gemeenschappelijke basis gaat over transitie, teamontwikkeling, onderzoek en technologie. Dit is generiek voor alle teams, waarbij de groep van en met elkaar leert. De andere helft van het programma is open. Daarin kunnen teams gewenste inhoud vragen en werken aan wat voor hen op dat moment belangrijk is. Teams geven dit zelf vorm, afhankelijk van de transitie waarmee ze bezig zijn.

Accreditatie NVAO

In september 2017 zijn vijf schoolteams gestart met de master. Aan het eind van de tweejarige masteropleiding hebben zij samen met hun schoolteam een transitie in de eigen praktijk gerealiseerd. De opleiding is positief beoordeeld door de NVAO en is daarmee opgenomen als geaccrediteerde professionele masteropleiding.

Benieuwd naar ervaringen van deelnemende scholen? Download dan de pdf van het artikel uit het Jaarbeeld of lees het artikel van Scienceguide.